Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
W pierwszej części tego artykułu starałem się podpowiedzieć, jak zoptymalizować zarówno godziny, jak i spożycie makroskładników tak, aby trening wykonywany podczas redukcji przy zastosowaniu diety JEM / NIE JEM - przerywany post (IF) był jak najbardziej efektywny i pozwolił na, choć minimalne przyrosty tkanki mięśniowej przy zachowaniu głównego [...]
Kofeina jest jedną z najpopularniejszych substancji stosowanych przez sportowców. Występuje w środkach przedtreningowych, spalaczach tłuszczu jako składnik leków oraz jako pojedyncza substancja. Wiemy, że w trakcie treningu siłowego kofeina pozwala wykonać więcej powtórzeń oraz sprawia, że wszystkie serie wydają się lżejsze. Kofeina ma też wpływ [...]
Wegańskie jogurty to wybawienie dla tych, którzy uwielbiają szybkie, orzeźwiające przekąski. Bardzo fajnie, że jest coraz większy wybór, zarówno wśród smaków, jak i bazy takiego vegangurtu. Coconut vegangurt to przekąska na bazie mleczka kokosowego, bez dodatku cukru i innych smakowych składników. Jest to zatem vegangurt naturalny. Do składu nie [...]
Pasta ze słonecznikiem, suszonymi pomidorami i bazylią to ciekawie brzmiąca opcja na kanapki. Bardzo zachęcające jest już samo opakowanie, na którym producent chwali się, że w paście nie ma konserwantów i dużej ilości cukru. Patrząc na skład, nie ma się właściwie do czego przyczepić - same naturalne składniki. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że [...]
Bariery wytrzymałości ludzkich mięśni są regularnie przełamywane. Dystanse, które obecnie robią wrażenie to już nie tylko maratony, a ultramaratony, które osiągają nawet do 245 km (w przypadku wydarzeń jednoetapowych) i pokonuje się je z reguły w czasie do 48 godzin. Przygotowania do tak długich wyścigów wymagają zupełnie innego podejścia [...]
Choroba niedokrwienna serca (ChNS) jest rezultatem ograniczonego dopływu krwi do mięśnia sercowego. W ponad 95% przypadków przyczyną ChNS jest zmniejszenie przepływu wieńcowego spowodowanego miażdżycą tętnic wieńcowych, dlatego celem opisu tego zespołu chorobowego często zamiennie stosuje się termin „choroba wieńcowa”. Określenie choroba wieńcowa [...]
Winstrol (stanozolol) jest jednym z najpopularniejszych sterydów anaboliczno-androgennych (SAA) na rynku, szczególnie często jest nadużywany w strongman, trójboju siłowym, przez sprinterów i zawodników sportów walki. Ceną są silne skutki uboczne, jest to jeden z najbardziej toksycznych dla lipidogramu preparatów, negatywnie wpływa na ciśnienie [...]
Po zakończeniu wieku produkcyjnego zmiany w organizmie stopniowo mogą zacząć utrudniać codzienne życie. Z wiekiem przyspiesza wtedy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń i stopniowo ogranicza się samodzielność. Wspierając jednak organizm od strony żywieniowej, można się w pewnym stopniu zabezpieczyć, Co zatem warto mieć na uwadze, kupując [...]
Czego potrzebujemy: Kruszonka: 50 g białka o smaku waniliowym/biała czekolada 15 g mąki kokosowej 10 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 20 g masła z nerkowców lub innych orzechów Pozostałe składniki: 1 kg truskawek 800 g jogurtu greckiego lub naturalnego - może być nawet odtłuszczony 80 g białka o smaku wanilia/biała czekolada Jak [...]
Czego potrzebujemy: 250 g twaróg półtłusty 40 g Sugar Free Jelly o ulubionym smaku 40 g ulubionego smaku białka - ja użyłam białej czekolady 40 g gorzkiej czekolady min 75 % 5 g olej kokosowy 200 ml wrzątku Jak wykonać: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Twaróg, białko oraz wystudzoną galaretkę umieszczamy w misce i dokładnie [...]
Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 80 g wiórków kokosowych 100 g płatków owsianych 150 g masła orzechowego - ja użyłam z nerkowców wersja crunchy 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 50 g jogurtu naturalnego Masa: 400 g serka wiejskiego lekkiego 70 g ulubionego białka - ja użyłam słony karmel 15 g żelatyny + 150 ml wrzątku Jak wykonać: Wszystkie składniki [...]
Czego potrzebujemy: 50 g mąki kokosowej 30 g wiórków kokosowych 10 g kakao 60 g Malin w żelu 30 g białka o smaku czekoladowym Vege 25 g rozpuszczonego i wystudzonego oleju kokosowego około 50 ml wody 25 g posiekanych migdałów do obtoczenia kulek Jak wykonać: Wszystkie składniki poza migdałami mieszamy w misce. Lepkość masy korygujemy ilością wody [...]
Istnieje ogólne przeświadczenie, że przerwa od treningu siłowego, dłuższa niż 3-4 dni, zaczyna dawać negatywne następstwa w postaci spadków siły i masy mięśniowej. Czy strach jest uzasadniony? Czy słusznie kulturyści boją się robić dłuższe przerwy? Naukowcy sportowi z Baylor University postanowili zająć się zagadnieniem, a swoje wnioski opisali w [...]
Nie jest żadną tajemnicą, że ludzie, którzy jedzą zdrową żywność, są zdrowsi. Spożywanie owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych może zmniejszyć ryzyko wielu chorób, w tym cukrzycy, chorób serca, a nawet nowotworów. Co więcej, zdrowe nawyki żywieniowe sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Okazuje się jednak, że zdrowe jedzenie może być [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Czego potrzebujemy: 3 jajka 300 g pomidorów z puszki ząbek czosnku 5 g oleju kokosowego rafinowanego 40 g awokado przyprawy - sól pieprz, bazylia Jak wykonać: Pomidory odlewamy z zalewy, siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Doprawiamy do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy około 5 minut. Jak pomidory puszczą trochę soku - [...]
Czego potrzebujmy 70 g płatków owsianych jedno jajko 100 g startego jabłka 10 g wiórków kokosowych 30 g orzechów 15 g żurawiny 10 g nasion chia 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g owoców - morele, brzoskwinie, truskawki Jak wykonać Płatki zalewamy wodą - tyle by wchłonęły całą i były kleiste. Ja zostawiam zalane na minimum godzinę. Jabłka [...]